Misselijkheid

Veel vrouwen hebben in het begin last van misselijkheid. Je lichaam moet wennen aan het HCG hormoon. Dit hormoon houdt de jonge zwangerschap in stand en neemt na de 16e week langzaam af.   
Tips: Begin de dag met iets te eten in bed, dan sta je niet op met een lege maag. Blijf daarna gedurende de dag klein beetjes eten, zodat ook dan je maag niet volledig leeg raakt. Verder kan gemberthee, -siroop of -snoepjes helpen. Sommige vrouwen hebben baat bij polsbandjes tegen wagenziekte. 
Ben je niet alleen misselijk maar moet je gedurende de dag ook veel overgeven? Blijf ook dan voldoende drinken. Lukt dit niet meer en wordt je plas donkerder of minder? Neem dan contact met ons op, ook als je twijfelt. 

Vermoeidheid

Zwanger zijn kost heel veel energie. Vergeet niet, je bent een volledig kind aan het maken! Geef daarom vooral toe aan deze vermoeidheid. Kun je je ogen na 20.00u niet meer open houden? Ga gewoon naar bed. Soms kan een middagdutje ook uitkomst bieden. Meestal krijg je na 20 weken weer wat meer energie, maar neemt dit na 30 weken weer af omdat je vaak minder goed kunt slapen. Allemaal ter voorbereiding op het leven met jullie kleintje. 

Obstipatie

Tijdens de zwangerschap heb je meer progesteron (een hormoon) in je lichaam. Door progesteron neemt de mobiliteit van de darmen wat af. Dit kan verstopping veroorzaken. 
Tips: blijf voldoende water drinken (z’n 2 liter per dag), eet vezelrijk (denk aan volkoren producten), maar ook groente, fruit en (gebroken) lijnzaad stimuleren de darmen.  Daarnaast is bewegen van groot belang. Niet alleen voor de darmen maar voor je hele lichaam is het goed om te blijven bewegen. Ga bij aandrang zo snel mogelijk naar het toilet.

Aambeien

Ook hierbij speelt progesteron een rol. Door verslapping van de bloedvaten rondom je anus en de toenemende druk die tijdens de zwangerschap op je bekkenbodem staat kunnen aambeien ontstaan. Ook obstipatie kan hier een veroorzaker van zijn. Aambeien kunnen er voor zorgen dat bloed bij de ontlasting komt, ze doen vaak pijn en geven jeuk. 
Tips: voorkom obstipatie dus blijf voldoende water drinken (z’n 2 liter per dag), eet vezelrijk (denk aan volkoren producten), maar ook groente, fruit en (gebroken) lijnzaad stimuleren de darmen. Ga bij aandrang zo snel mogelijk naar het toilet, maar pers niet actief mee, probeer juist te ontspannen. Heb je last van aambeien dan kan Curanol goed helpen, gebruik de zalf in combinatie met de tabletten.