Wat als het mis gaat…
Helaas maken best wat vrouwen een miskraam mee in hun leven. Z’n 10% van alle zwangerschappen eindigt namelijk in een miskraam. Ondanks dat het dus best vaak voorkomt, wordt er vaak weinig over gesproken. Terwijl er over praten soms al zoveel oplucht en helpt bij de verwerking.
Bij een miskraam is de groei en ontwikkeling van het kindje gestopt, er is dus geen hartslag meer. De oorzaak hiervoor is vaak onbekend. De meeste miskramen vinden plaats vóór 12 weken zwangerschap. In de meeste gevallen komt een miskraam vanzelf op gang. Dit gaat dan gepaard met bloedverlies, hevige buikpijn, het verdwijnen van zwangerschapssymptomen en is vaak een verdrietige periode. Uiteraard mag je pijnstilling innemen en maak je je zorgen, neem contact met ons op!
Soms wordt een miskraam pas met de echo vastgesteld en blijkt het kindje al een aantal dagen of weken eerder gestopt te zijn met groeien. Dit noemen we ook wel een missed abortion, ofwel een gemiste miskraam. Ook hier geldt dat deze miskraam daarna vaak vanzelf op gang komt. Soms kan dit wel een aantal weken duren. Mocht er na een periode van afwachten toch niets gebeuren dan vindt een verwijzing naar de gynaecoloog plaats. Deze gaat in overleg met jullie kijken wat de beste behandeling is; met medicatie een miskraam op gang brengen of een curettage.
(Aanstaande) ouders omschrijven deze periode ook wel als een periode van rouw. Afscheid nemen van een (lang) gekoesterde wens, toekomst plannen met dit kindje. Vrouwen kunnen zich figuurlijk maar ook letterlijk leeg voelen. Neem de tijd om dit een plekje te geven, praat erover met elkaar, maar geef elkaar ook de ruimte. Merken jullie dat dit toch wat lastig gaat en ondersteuning gewenst? Neem contact met ons op!