Indien je gezond leeft, is er geen reden om in je zwangerschap andere leef- en eetgewoontes te gaan aanhouden. De zwangerschap kan naast je werk wel behoorlijke belastend zijn. Vergeet dan ook niet af en toe wat tijd voor jezelf te nemen en dingen te doen waar je van kunt genieten.

Er zijn echter wel wat beperkingen ten aanzien van een aantal voedingsmiddelen en ook sommige infectieziekten kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van je kind. Daarom hier wat adviezen, indien je vragen of twijfels hebt neem dan contact op met de verloskundige van Flore!

Over zwangerschap en bevallen wordt veel geschreven in diverse media. Niet alles is echter wetenschappelijk onderbouwt of van toepassing op jouw zwangerschap. Op deze site vindt je alle aanbevolen adviezen, tips, literatuur en diverse relevante websites.

Besmettelijke ziekten
Soms kan het doormaken van een besmettelijke ziekte gevolgen hebben voor je kind. Heeft iemand in je omgeving een kinderziekte die gepaard gaat met vlekjes op de huid, zoals waterpokken, rode hond, de vijfde ziekte of ben je in contact geweest met iemand die een andere besmettelijke ziekte heeft? Neem dan contact op met de verloskundige van Flore.

Alcoholgebruik
Het nuttigen van alcoholische dranken wordt afgeraden. Ook kleine hoeveelheden hebben een nadelige invloed op de ontwikkeling van je kind (kans op miskramen, schade bij de hersenontwikkeling en ontwikkeling van andere organen en kans op groeivertragingen).

Roken
In de zwangerschap kan roken ernstige risico’s met zich meebrengen! Dit geldt ook voor “meeroken”. Sigaretten bevatten schadelijke stoffen die een sterk verminderde doorbloeding van de placenta veroorzaken. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof naar het kind sterk verminderd. Behalve de kans op vroeggeboorte en groeiachterstand kan roken ook wiegendood en aanleg voor ziektes aan de luchtwegen veroorzaken.

Medicijnen
Gebruik bij pijn Paracetamol zonder cafeïne of codeïne. Het gebruik van Ibuprofen, Naproxen of Aspirine wordt sterk afgeraden. Bij twijfels over het gebruik van andere medicijnen is het zinvol de voorschrijvende arts of apotheek te raadplegen.

Sekualiteit
De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken.

Sporten
Ook in de zwangerschap is het belangrijk om lekker fit te zijn en te blijven. Neem dus voldoende beweging en voor sporten geldt: tijdens de zwangerschap kan je dat gerust blijven doen maar verminder dat als je merkt dat het klachten geeft of wanneer het u meer vermoeit dan normaal. Vermijd zogenaamde contactsporten zoals hockey of volleybal.

Reizen
U kunt tijdens de zwangerschap gerust op reis gaan. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht bij verre reizen en informeer bij de GGD voor evt inentingen. Na 26 weken krijg je van de verloskundige een verklaring mee indien je nog gaat vliegen.

Chemische stoffen
Pas op met gebruik van bepaalde stoffen zoals zoals schilderen met verf op terpentinebasis, ongedierte bestrijdingsmiddelen, haarverf met loodhoudende oplossingen. Ventileer in ieder geval goed tijdens het schilderen.

Sauna en zonnebank
Beperk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap het gebruik van (te) hete baden, sauna’s en zonnebanken. Gebruik in de zon een sterke beschermingsfactor en/of hoed ter voorkoming van een zwangerschapsmasker.

Toxoplasmose
Draag handschoenen bij het tuinieren en het schoonmaken van de kattenbak om besmetting met de Toxoplasmose parasiet te voorkomen.

Gewicht
Je gewicht in de zwangerschap neemt gemiddeld 11 tot 16 kg toe (kind, vruchtwater, placenta, bloedvolume, borsten). Lijnen wordt in de zwangerschap sterk afgeraden en net als te veel aankomen kan ook te weinig aankomen in sommige gevallen nadelig zijn voor een gezonde ontwikkeling van je kind.