Borst- en/of flesvoeding

De keuze is aan de (aanstaande) ouders zelf. Het is daarom verstandig om al in de zwangerschap hierover na te denken en eventueel een scholing in te volgen. Borstvoeding is namelijk het meest natuurlijk, maar is wel een aangeleerd proces, zowel voor de moeder als voor de pasgeboren baby. Daarom kan het van aanvullende waarde zijn om hier in de zwangerschap al wat meer over te weten. Ook hier geldt, voorbereiding is het halve werk. Als je vooraf weet wat je kunt verwachten, wat normaal is en vaardigheden kent die borstvoeding positief kunnen beïnvloeden zul je minder snel over je eigen grenzen heen gaan en zal borstvoeding geven een fijne ervaring worden.

Uiteraard kiest niet elke ouder voor borstvoeding en dat hoeft ook niet. Zolang je zelf maar achter je beslissing staat. Er kunnen verschillende redenen spelen waarom borstvoeding niet de eerste keus is. Denk hierbij aan een operatie aan de borst(en), negatieve ervaring met borstvoeding in het verleden of geen goed gevoel bij het geven van borstvoeding. 

Het gebeurd ook dat ouders vol enthousiasme aan borstvoeding beginnen, maar dat het, om wat voor reden dan ook, niet lukt om borstvoeding te geven. Dan is flesvoeding een prima alternatief!