Harde buiken

Aan het einde van de zwangerschap gaat je baarmoeder onder invloed van hormonen vaker samen trekken. Deze samentrekking worden ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Over het algemeen zijn ze niet pijnlijk, onregelmatig en verdwijnen na verloop van tijd weer vanzelf. We noemen dit ook wel training voor de bevalling.   

Ontsluitingsfase

De bevalling bestaat uit een aantal fasen. Deze start met de latente fase, tijdens deze periode heb je vaak korte, onregelmatige weeën en deze doen ook nog niet zo veel pijn. Vaak kun je je normale bezigheden nog uitvoeren en is het juist fijn om wat afleiding te zoeken. Maar deze weeën zorgen er al wel voor dat de baarmoedermond ‘rijp’ wordt. Met rijp bedoelen we een baarmoedermond die zacht wordt, centraal in het baringskanaal komt te liggen, platter wordt en misschien zelfs al wat open gaat. Tijdens de latente fase ontsluit je z’n 3 à 4 cm.
De latente fase gaat over in de actieve fase. Tijdens deze periode gaan de weeën langer duren (z’n 60 seconden), worden ze regelmatiger (om de 5 tot 3 minuten) en ook pijnlijker. Vaak gaan vrouwen de weeën ‘weg puffen’. De baarmoedermond gaat steeds verder open, ongeveer 1 cm per uur totdat je volledige ontsluiting (10 cm) bereikt.

Uitdrijvingsfase

Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt en het hoofdje van je baby diep genoeg in je bekken is ingedaald krijg je persweeën. Dit is een drang om te moeten persen op de top van een wee en kun je niet meer tegenhouden. In het begin is het vaak nog even wennen om mee te persen na al die uren zuchten en puffen 😅 maar naar mate het hoofdje dieper komt gaat dit steeds beter. Het persen duurt bij een eerste kindje vaak z’n 1 à 1,5 uur. Bij een tweede of volgende kindje is deze fase veel korter omdat het baringskanaal al een keer is opgerekt.  

Wij als verloskundige ‘bewaken’ ten alle tijde de vooruitgang van de bevalling, geven jullie zorg op maat en, indien nodig, regelen we aanvullende zorg.